Olivový, řepkový nebo kokosový? Který olej bude ten pravý?

Krom nezdravých tuků, můžeme konzumovat i ty zdravé, které jsou pro naše tělo nepostradatelné. Právě do kategorie zdravých tuků můžeme zařadit rostlinné oleje. Jak tedy postupovat při jejich výběru, který se hodí na přípravu studené a teplé kuchyně a proč jsou pro naše tělo prospěšné?

Tuky jsou pro naše tělo nesmírně důležité a plní celou řadu důležitých funkcí. V prvé řadě jsou nezbytné pro celou řadu vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), dodávají tělu tolik potřebnou energii a pomáhají chránit vnitřní orgány. Jenže tuky nejsou jenom dobré, existuje i celá řada špatných tuků, při jejichž konzumaci si můžeme zadělat na celou řadu civilizačních chorob. Vybíráme právě pro právě takové, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty snižují hladinu cholesterolu v krvi a slouží právě jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Nenasycené mastné kyseliny najdeme v oříškách, semínkách nebo třeba olejích, zatímco s těmi nasycenými se setkáme převážně v živočišných tucích, jako je máslo nebo sádlo.

Nejčastější oleje, se kterými se pravidelně potkáváme v kuchyni

olivový ole

Olivový olej je pro své blahodárné účinky známý už po staletí a i když s postupem doby přicházejí na scénu další a další, olivový olej patří stále k těm nejvíce prospěšným pro naše zdraví. Obsahuje velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá zamezovat cévním a srdečním onemocnění. Obsahuje i celou řadu antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Mnoho z nás by tak mohlo nabýt dojmu, že olivovým olejem lze nahradit přísun všech tuků. Rozhodně to ale není ta nejlepší cesta, kterou se vydat. Uškodilo by to nejenom našemu tělu, ale i peněžence.

kokosový ole

Extra panenský olivový olej je sice velice kvalitní, ale pro účely tepelného zpracování díky svému nízkému kouřovému bodu nevhodný. Pro smažení se tak mnohem lépe hodí rostlinný olej. Kokosový olej bio je zase skvělou variantou pro přípravu teplé kuchyně.

About the author